Etusivu » Blogi

Blogi

Kirjoituksia opetus- ja korkeakoulualasta
 

Vahvalla koulutuksella, tutkimuksella ja yhteistyöllä pärjäämme myös seuraavat 100 vuotta
Jouko Niinimäki 03.01.2018

Runsaassa sadassa vuodessa olemme yhdessä rakentaneet Suomesta yhden maailman kilpailukykyisimmistä maista. Meidät tunnetaan maailmalla edistyksellisenä demokraattisena valtiona, jossa instituutioihin ja viranomaisiin voi luottaa. Suomi on maailman vakain valtio, maailman turvallisin maa, meillä on maailman paras hallinto ja riippumattomin oikeuslaitos. Suomi on maailman viidenneksi onnellisin ja toiseksi tasa-arvoisin maa. Tästä kaikesta saamme pohjimmiltaan kiittää sivistystä, joka on luotu maantieteellisesti kattavan jatkuvasti parannetun tasa-arvoisen koulutusjärjestelmän kautta. Ilman aikojen yli jatkunutta päättäjien viisautta panostaa koko kansan koulutukseen ja tutkimukseen emme olisi tässä pisteessä.

Lue kokonaan »

Yhdessä tekemisen välttämättömyys
Minna-Marika Lindström 18.12.2017

Olemme syksyn kuluessa tavanneet teitä, yhteistyökumppaneitamme ja jäseniämme. Olemme käyneet keskustelua suomalaisen koulutusjärjestelmän tulevaisuudesta ja siinä samalla toki myös nykyisyydestä. Täsmällisesti sanottuna olemme olleet kiinnostuneita näkemyksistänne, jotka ovat toimineet syötteinä kun työstämme parhaillaan suomalaisen koulutusjärjestelmän visiota.

Lue kokonaan »

Tohtorikoulutuksessa on yrittäjyyden piirteitä
Janica Ylikarjula 15.12.2017

Jatko-opintojen aloittaminen tapahtui osittain sattumalta, niin kuin monet myöhemmätkin vaiheet työurallani. Olin saanut valmiiksi maisterin tutkinnon Helsingin yliopistossa puhtaasta matematiikasta, mutta halusin perehtyä enemmän myös soveltavaan matematiikkaan. Silloinen Teknillinen korkeakoulu ja diplomi-insinöörin opinnot tuntuivat hyvältä vaihtoehdolta.

Lue kokonaan »

Tieteen yllä on pulmallinen näkymättömyysviitta
Piia Alvesalo 22.11.2017

Lehden sivulta tuijottaa kuumeinen mies. Kyseessä on Akseli Gallen-Kallelan kauan kadoksissa ollut, mutta vastikään löytynyt teos Haavakuume. Nimi tarkoittaa haavan tulehtumisesta johtuvaa kuumetta. Se voi pahimmillaan aiheuttaa verenmyrkytyksen, kuolion ja johtaa jopa kuolemaan. Miehen tuskainen olotila välittyy maalauksesta vahvasti.

Lue kokonaan »

Kehittävää arviointia ja arvioinnin kehittämistä
Harri Peltoniemi 20.11.2017

Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) on itsenäinen koulutuksen arviointivirasto. Se toteuttaa koulutuksen arviointeja varhaiskasvatuksesta korkeakoulutukseen. Pääarviointimuodot ovat oppimistulosten arvioinnit, laatujärjestelmien arvioinnit ja auditoinnit sekä erilaiset teema- ja järjestelmäarvioinnit. Varsinaisen monipuolisen arviointitoiminnan lisäksi Karvi tukee opetuksen ja koulutuksen järjestäjiä sekä korkeakouluja arviointia ja laadunhallintaa koskevissa asioissa. Karvin toimintaa ohjaavat Karvin strategia ”Ennakoivaa ja vaikuttavaa arviointia sekä opetus- ja kulttuuriministeriön nelivuotiskaudeksi vahvistama koulutuksen arviointisuunnitelma.

Lue kokonaan »

Arkisto