Etusivu » Blogi

Blogi

Kirjoituksia opetus- ja korkeakoulualasta
 

Liikkuen oppii!
Jukka Laakkonen 19.06.2017

Pyöräni rullaa halki alkukesän kuusimetsän viileän katveen. Muutaman kilometrin leppoisa aamupyöräily töihin on suorastaan nautinnollista. Ilolla olen huomannut pyöräilijöitä kesää kohti mentäessä olevan yhä useampia. Hekin ovat varmaan huomanneet, että aamun työt tai opinnot on aivan eri tunne aloittaa, kun on saanut paitsi raitista ilmaa, niin myös hieman liikuntaa ja aistia kevään ja kesän etenemistä luonnossa.

Lue kokonaan »

Joustavuutta ja ennakoitavuutta opiskelijavalintoihin
Riitta Pyykkö 16.06.2017

Opiskelijavalinnat ovat keskusteluttaneet runsaasti tänä keväänä. Näkemysten kirjo on ollut laaja, mutta yhteistä se, että opiskelijavalintoihin kaivataan muutoksia. Suomen opiskelijavalintajärjestelmä on mutkikas ja johtaa helposti useisiin välivuosiin ennen opiskelemaan pääsemistä. Kansallisen ylioppilastutkinnon päälle osallistutaan alakohtaisiin valintakokeisiin, joihin valmistautumiseen menee runsaasti aikaa ja energiaa. Ja pettymyksiä tulee: kaikille ei riitä paikkoja, ei ainakaan suosituilla aloilla.

Lue kokonaan »

Mikä yhdistää museon ja koulutuksen?
Minna-Marika Lindström 08.06.2017

Ateneumista poistuessani tunsin riemastuttavaa ylpeyttä näkemästäni. Tosin en ensimmäistä kertaa, sillä Ateneumissa on ollut useita elämyksellisiä näyttelyitä. Mieleeni tulevat välittömästi Tuomo Sepon kokoelma, Modigliani, Japanomania, Cartier-Bresson. Listaa voisi jatkaa.

Lue kokonaan »

Työ tekijäänsä opettaa - mutta entä, kun työ muuttuu?
Elina Herrala 02.06.2017

Työelämä muuttuu huimaa vauhtia ja keskustelua käydään aktiiviesti siitä, miten koulutus tulisi järjestää niin, että se mahdollisimman hyvin vastaisi työelämän tarpeita. On selvää, että sekä opetuksen että opetusmenetelmien on muututtava ketterästi, jotta varmistamme yritysten kilpailukyvyn kannalta tärkeiden osaamisten kehittämisen myös tulevaisuudessa.  Myös yrityksiltä odotetaan kouluttajan roolia, mutta oppimista voi tapahtua vain työpaikoilla vain rajatusti. Mikäli pelkkä kokemus yksin riittäisi, ei ihminen koskaan tekisi samaa virhettä kahdesti. Tarvitaan siis myös kykyä oppia.

Lue kokonaan »

Opettajien työtä arvostetaan ja se näkyy myös palkoissa
Anne Somer 18.05.2017

Opettajat tekevät tärkeää ja arvokasta työtä. Suomessa luottamus koulutusjärjestelmään on korkealla. Suomalaiset arvostavat koulutusta ja opettajia. Opettajuus on muuttunut yhteiskunnan mukana ja muutos tulee jatkumaan edelleen voimakkaana. Opettajakeskeisestä oppimisesta on siirrytty oppilaskeskeiseen oppimiseen. Tämä vaikuttaa merkittävällä tavalla opettajan työhön ja haastaa myös opettajia muuttamaan toimintatapojaan.  

Lue kokonaan »

Arkisto