Etusivu » Blogi

Blogi

Kirjoituksia opetus- ja korkeakoulualasta
 

Ylistys kesädekkareille – kirja ilmentää muutakin kuin tarinansa
Piia Alvesalo 11.07.2017

Kesään kuuluu dekkaripino. Kelistä viis, kunhan vieressä kasa perinteistä brittiä, suosiokäyrällä kiihtyvää pohjoismaista, persoonallista ranskalaista, kaukomailta Kiina tai Intiaa ja tietenkin takuuvarmaa suomalaista kynän, luovuuden ja kovan työn tuotosta meille lukijoiden iloksi. Kotimaisten konkareiden rinnalle on aina iloinen yllätys löytää ainakin itselle uusia tulokkaita: Kati Hiekkapelto, Marko Kilpi ja nyt viimeisimpänä kirjakaupasta käteeni tarttui Pekka Matilaisen Kupoli.  Kannessa komeilee oranssissa valossa Firenzen tuomikirkon kupoli ja luen, että kirja on vuoden 2014 esikoisdekkarina palkittu. Tarina sijoittuu 1400-luvun Italiaan, Firenzeen, kahden suvun väliseen valtataisteluun, murhaan ja arvoituksen selvittämiseen. Takakannen tekstin perusteella pokkari päätyy pinooni.

Lue kokonaan »

Pohjalta ponnistetaan kunnon nousulla – ansiokorotuksiin pelivara luotava ensin
Harri Hietala 06.07.2017

Alkukesän aikana talousennusteita on päivitetty ylöspäin talven ennusteista: aiemmin ennakoitua 1,5 prosentin BKT-kasvua vuodelle 2017 on nostettu reiluun 2 prosenttiin. Näin teki myös Suomen Pankki ennakoiden vuodelle 2017 2,1 prosentin sekä vuosille 2018–2019 noin 1,5 prosentin kasvua. Saattaa hyvin käydä niin, että näitäkin ennusteita nostetaan syksyllä vielä lähemmäs 3 prosenttia.

Lue kokonaan »

Liikkuen oppii!
Jukka Laakkonen 19.06.2017

Pyöräni rullaa halki alkukesän kuusimetsän viileän katveen. Muutaman kilometrin leppoisa aamupyöräily töihin on suorastaan nautinnollista. Ilolla olen huomannut pyöräilijöitä kesää kohti mentäessä olevan yhä useampia. Hekin ovat varmaan huomanneet, että aamun työt tai opinnot on aivan eri tunne aloittaa, kun on saanut paitsi raitista ilmaa, niin myös hieman liikuntaa ja aistia kevään ja kesän etenemistä luonnossa.

Lue kokonaan »

Joustavuutta ja ennakoitavuutta opiskelijavalintoihin
Riitta Pyykkö 16.06.2017

Opiskelijavalinnat ovat keskusteluttaneet runsaasti tänä keväänä. Näkemysten kirjo on ollut laaja, mutta yhteistä se, että opiskelijavalintoihin kaivataan muutoksia. Suomen opiskelijavalintajärjestelmä on mutkikas ja johtaa helposti useisiin välivuosiin ennen opiskelemaan pääsemistä. Kansallisen ylioppilastutkinnon päälle osallistutaan alakohtaisiin valintakokeisiin, joihin valmistautumiseen menee runsaasti aikaa ja energiaa. Ja pettymyksiä tulee: kaikille ei riitä paikkoja, ei ainakaan suosituilla aloilla.

Lue kokonaan »

Mikä yhdistää museon ja koulutuksen?
Minna-Marika Lindström 08.06.2017

Ateneumista poistuessani tunsin riemastuttavaa ylpeyttä näkemästäni. Tosin en ensimmäistä kertaa, sillä Ateneumissa on ollut useita elämyksellisiä näyttelyitä. Mieleeni tulevat välittömästi Tuomo Sepon kokoelma, Modigliani, Japanomania, Cartier-Bresson. Listaa voisi jatkaa.

Lue kokonaan »

Arkisto