Etusivu » Ajankohtaista » Uutiset ja tiedotteet

Uutiset ja tiedotteet

Elämänpituinen opinpolku on iloa, mutta myös vastuuta omasta oppimisesta


19.07.2018

Kannustaako koulutusjärjestelmämme uuden oppimiseen? Miten lisätä työelämässäkin tärkeitä jatkuvan oppimisen taitoja? Kuka on vastuussa oppimisesta? Muun muassa näihin kysymyksiin haettiin vastauksia SuomiAreenan keskustelutilaisuudessa ”Elämänpituinen opinpolku – pitkää piinaa vai osaamisen iloa?” 

 

Keskustelu järjestettiin yhteistyössä Sivistystyönantajien, Skills Finland ry:n ja Jyväskylän EduFuturan kanssa tiistaina 17.7. klo 11.30-12.30 Porissa.

 

Toista sataa kuulijaa seurasi Mikko Leppilammen juontamaa keskustelua, jota käytiin teatteriesitysten höystäminä helteisellä Kaupungintalon pihalla.

 

Keskustelemassa olivat:

  • Sivistystyönantajien toimitusjohtaja Teemu Hassinen
  • Jyväskylän kristillisen koulun opettaja, opetuksen Nobel -finalisti Jukka Sinnemäki
  • Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulun rehtori Jussi Halttunen
  • opiskelija, WorldSkills-hopeamitalisti (lähihoitalajissa) Anna Blubaum
  • Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian johtaja Vesa Saarikoski
  • opetusneuvos Seija Rasku opetus- ja kulttuuriministeriöstä

Improvisaatioteatteri Kujeen lyhyet esitykset johdattivat keskustelijoita teemoihin, joista ensimmäinen koski kouluviihtyvyyttä, toinen koulun roolia osaamisen edistäjänä ja kolmas erilaisuutta ja suvaitsevaisuutta. Panelistit toivat esiin ajatuksia siitä, miten oppijoita tulisi kuulla enemmän ja kannustaa heitä tiedostamaan oma osaamisensa. Keskustelussa korostettiin, että jo pienillekin lapsille pitäisi antaa enemmän vapautta ja vastuuta omasta oppimisestaan. Opettajien kannustavalla otteella on suuri merkitys.

 

-        Tärkeintä on opettaa tulevaisuuden tietojen ja taitojen soveltajia ja tuottajia sekä oppimaan oppimisen iloa, totesi Sivistystyönantajien toimitusjohtaja Teemu Hassinen omassa puheenvuorossaan.

 

Vilkkaan keskustelun lopputuleman voisi kiteyttää seuraaviin lauseisiin. Suomalainen koulutusjärjestelmä on maailman parhaita. mutta se ei tarkoita, etteikö parannettavaa löytyisi. Kouluviihtyvyydessä, opiskelumotivaatiossa ja erilaisuuden hyväksymisessä on vielä tehtävää.  Lisäksi tarvitaan laajempaa keskustelua siitä, kenen vastuulla oppiminen oikeastaan on.

 

Keskustelu striimattiin ja löytyy MTV:n Katsomosta.

 


Takaisin uutisiin ja tiedotteisiin